Befinner du dig i en bra bransch? En sådan där efterfrågan växer och nya möjligheter ständigt öppnas? Där arbetsgivare har svårt att hitta personal? Där du som har varit med ett tag och har ett gott rykte kan välja och vraka. Vara kräsen. Kanske gå ner i tid men upp i lön?
Gissningsvis skakar de flesta av er på huvudet. I många branscher är det tuffa tider och så har det varit ett tag nu. Det görs kanske inga drastiska nedskärningar. Men det görs heller inga enorma investeringar. För osäkerheten är stor i världen och i ekonomin. Och vem vet vad AI kommer att innebära?
Själv läste jag för ett par veckor sedan ut boken ”Strategy Beyond the Hockey Stick”. Den är skriven av några McKinsey-konsulter och syftar till att hjälpa globala storföretag att bli mer lönsamma. Deras ambition är att på kvantitativ väg visa vilka strategiska beslut som är viktigast. Och deras data pekar på att det allra viktigaste är att befinna sig i rätt bransch. För tidvattnet lyfter alla båtar.
En annan viktig slutsats är att det gäller att våga göra ”big moves”. Det vill säga på allvar våga skifta hur man allokerar sitt kapital. Elda på där det går bra. Strypa sådant som puttrar eller blöder. Vad man ska undvika är att ”smeta jordnötssmör”. Det vill säga fortsätta att göra lite av allt det man redan gör. De beskriver det som ett recept för garanterat mediokra resultat.
Så vad kan man ta med sig av detta? Spelar det någon roll för dig och mig? Ptja, kanske. För även om jag är skeptisk till deras data (i mina ögon har de en övertro på värdet av grova kvantitativa mått) så har boken fått mig att tänka till.
Vad skulle en utomstående McKinsey-konsult säga till mig? Vilka av alla de saker jag pysslar med skulle den rekommendera mig att satsa mer respektive mindre på?
När jag själv ställer mig dessa frågor funderar jag instinktivt på vad jag gillar att göra. Vad som ger energi och vad som känns meningsfullt. Jag tänker ganska lite på pengar och profit. För de saker jag tycker mest om att göra – som att skriva – är knappast det som ger mest klirr. Och jag vill också kunna göra saker gratis om det är roligt eller för en god sak. Allra helst gör jag saker som är ”bra i sig själva” – som att skriva ”Ta din tid” – och i den mån den säljer bra och jag får in pengar så är det en ren bonus.
Men tillbaka till konsulten. Denne skulle rimligen be mig fundera över vilka branscher som jag befinner mig i. Har någon av dem medvind? Hur ser det ut för akademin, bokbranschen och kulturjournalistiken?
Svaret är nog för alla tre halvsvajigt. Föreläsningar och workshops då? Där finns det bättre tillväxtmöjligheter. Möjligen skulle konsulten också knuffat mig i riktning mot ljud och rörlig bild. Där finns det tillväxt. Varför inte starta en egen podcast? Varför inte se till att ”Ta din tid” ges ut som ljudbok? Varför begränsa sig till läsare när det finns så många lyssnare och tittare?
Det tål att tänkas på. Man behöver inte nödvändigtvis göra det svårt för sig. Nedförsbackar har också sin charm.
Vidare läsning
“Att tävla eller inte, det är frågan”